Odpiralni čas: Pon,Sre,Pet: 7.30–14.30, Tor,Čet: 12.30-19.30

  • Slovenščina
  • Angleščina
  • Nemščina


  Kontakt : +386 (0)2 620 7 300, +386 (0)31 612 639

Nadomeščanje manjkajočega zoba

Nadomeščanje manjkajočega zoba – izbira med sodobno metodo in davkom na klasično

Ob izgubi posameznega zoba se pojavi vprašanje, kako bi nastalo vrzel zapolnili. V kolikor gre za zob v delu čeljusti, ki je očem najbolj viden, si seveda želimo čim hitrejše rešitve, vendar se lahko v hitri rešitvi skriva tudi ‘davek’, ki ga ob ustrezno predstavljenih sodobnih možnostih morda nismo pripravljeni ‘plačati’.

Klasična rešitev za manjkajoči zob bi bila namestitev mostička, ki bi kot nosilca uporabil sosednja, še prisotna in zelo verjetno zdrava zoba. Ta dva zoba je za namestitev mostička potrebno obrusiti, kar pa ju seveda na nek način ‘zaznamuje’ in tako nikoli več ne bosta nedotaknjena, kot bi lahko bila ob drugi izbiri. Po ustrezni pripravi – torej po brušenju – pripravi zobozdravnik odtis stanja, glede na katerega nato zobni tehnik izdela prevleke – v tem primeru torej tri prevleke, saj je potrebno poleg prevleke, ki nadomešča manjkajoči zob ustrezno izdelati tudi prevleki na zobeh – nosilcih mostička.

Druga, sodobnejša metoda za nadomestitev manjkajočega zoba bi bila namestitev zobnega vsadka, t.i. implantata na mesto, kjer se je pojavila vrzel med zobmi. Sam vsadek nadomešča korenino izpadlega zoba in nudi oporo za kasneje nameščeno prevleko. Vsaditev zobnega vsadka je možna, če je kost na mestu vsaditve ustrezne kvalitete, količine in gostote. Stanje kosti preveri zobozdravnik ob načrtovanju posega z natančnim pregledom rentgenskega posnetka mesta vrzeli. V kolikor so pogoji ustrezni in kandidat za vsadek ne boleha za kakšno boleznijo, ki bi lahko ogrozila potek celjenja rane oz. proces integracije vsadka v kost, se lahko po pregledu in načrtovanju posega le-ta tudi opravi.

Postopek vsaditve opravi ustrezno usposobljen zdravnik z uporabo lokalnega anestetika.Po posegu in nekajdnevnem počitku je potrebno odstraniti šive na mestu posega, nato pa sledi obdobje nekaj mesecev (vsaj 3 ali 4), v katerem pustimo vsadku čas, da se lahko ustrezno integrira v kost. Tega obdobja nikakor ni smiselno prehitevati, saj bo le ustrezno stabilen vsadek lahko nudil trajno oporo protetični nadgradnji – torej prevleki.

V času med procesom integriranja vsadka v kost lahko vrzel začasno zapolnimo z izdelavo t.i. ‘žabice’ – umetnega zoba na zaponkah, ki ju z jezične strani pripnemo na sosednja zoba.

Po preteku omenjenega časa sledi namestitev posebnih elementov, ki zagotovijo ustrezno oblikovanje sluznice – ta jih tesno objame in tako prepreči vdor bakterij v bližino zobnega vsadka, kar bi lahko ogrozilo njegovo obstojnost oz. življenjsko dobo v ustih. Nad ta del je nameščen t.i. ‘abutment’ – to je ‘stebriček’, ki predstavlja vez med vsadkom in na abutment nameščeno prevleko. Celotna protetična nadgradnja je končana v cca. treh tednih.

Cenovno predstavljata ti dve rešitvi skoraj povsem enako obremenitev, zato je zelo smiselno razmišljati o škodi, ki jo pri enem posegu naredimo sosednjim zobem, pri drugem pa se ji popolnoma izognemo.

Saj vendar vsi vemo, da tudi Rim ni bil zgrajen v enem dnevu… 🙂

Več o vsadkih in njihovi uporabi v našem centru preberite na naslednji povezavi: Zobni vsadki – implantanti

Vaš Alfa Dental team

Call Now Button