Odpiralni čas: Pon,Sre,Pet: 7.30–14.30, Tor,Čet: 12.30-19.30

  • Slovenščina
  • Angleščina
  • Nemščina


  Kontakt : +386 (0)2 620 7 300, +386 (0)31 612 639

Estetika

Ali so belilna sredstva za zobe, ki jih lahko kupimo v trgovini varna?

Tovrstna belilna sredstva so sicer varna, vendar je učinek beljenja, ki ga opravijo zobozdravniki v ordinaciji, boljši. Tudi če se odločite za uporabo teh sredstev, je priporočljiv predhoden pregled pri zobozdravniku, saj lahko v primeru nezaščitenih razgaljenih zobnih vratov ob neprofesionalnem (domačem) beljenju pride do občutij skelenja ali bolečin.

Zaradi udarca v usta so se mi nekateri zobje polomili, okrušili in zdrobili. Kaj lahko reši izgled mojih zob?

Ob takšnem udarcu so lahko razsežnosti poškodbe širše, kot je morda videti na prvi pogled, zato je priporočljivo proučiti rentgenski posnetek. Sanacija vidnega dela zoba je možna s kompozitnimi zalivkami, t.i. inlay-i ali pa s keramičnimi kronami.

S čim lahko nadomestimo velike amalgamske zalivke, da bi bil videz mojih zob lepši?

Amalgamske zalivke običajno zamenjamo s kompozitnimi (belimi), vendar je v primeru, ko je površina, ki jo morajo prekriti res zelo velika bolje, da vstavimo keramični ‘inlay’, ‘onlay’ ali pa keramično prevleko. Izbira je torej odvisna od konkretne situacije v ustih in od finančnih zmožnosti.

Kdo se odloči za lepotni poseg na zobeh?

Za lepotne posege na zobeh se že nekaj časa ne odločajo izključno ljudje, ki so vsakodnevno izpostavljeni nastopanju, ampak so ob sodobnih, minimalno invazivnih tehnikah tovrstne terapije dostopne vsakomur. Zanje se odločajo ljudje vseh starosti, poklicev in obeh spolov.

Na predelu sprednjih zob mi bo zobozdravnik namestil keramično prevleko. Zdaj me skrbi, kako se bo barva te prevleke ujemala s sosednjimi zobmi, saj ne želim, da bi bilo že na prvi pogled vidno, da je zob umeten.

Ob izdelavi keramičnih prevlek si mora zobozdravnik ali pa kar zobni tehnik, ki bo prevleko izdelal, natančno ogledati barvo sosednjih zob. Barvo določi s pomočjo barvnega ključa – to so modeli zob, ki so obarvani v različnih odtenkih. Ko najde model, ki po barvi ustreza sosednjim zobem v ustih, je tako izdelana tudi nova prevleka.

Moji zobje so precej porumeneli. Kako lahko spremenim njihov izgled?

Barva zob so pri ljudeh zelo različne. Povsem naravno je, da so nekateri zobje bolj beli, drugi bolj rumeni. Zabarvanja, ki se na zobeh pojavijo zaradi uživanja določenih živil, pijač ali kajenja, odstranjujemo v prvi vrsti s čiščenjem zobnega kamna in peskanjem, v kolikor pa po odstranitvi teh zunanjih obarvanj barva še vedno ne bi zadovoljevala pričakovanj, se lahko odločite za profesionalno beljenje.

Moje stare zalivke na sprednjih zobeh so potemnele. Jih je možno pobeliti?

Kompozitnih zalivk ni možno pobeliti. K boljšemu izgledu teh zalivk lahko pripomore njihovo poliranje ali popravilo površine zalivk, vsekakor pa je za trajnejšo rešitev težave primerna zamenjava zalivk.

Ali je možno, da namesto ortodontskega aparata, ki je zame zaradi narave mojega dela nesprejemljiv, zobozdravnik obrusi zobe tako, da bodo v liniji?

Lepotno zobozdravstvo nudi številne možnosti, med drugim tudi protetični poseg kot ga opisujete, vendar ta pri večjih odstopanjih posameznih zob od osnovnega loka ni možen. Zobe namreč obrusimo čim manj, zagotovo pa se poskušamo na vsak način izogniti poškodbam pulpe (zobni živec).

Vsekakor bolj kot opisan poseg svetujemo ortodontsko terapijo. Tudi ortodontski aparati so se v zadnjih letih iz samo in edino kovinskih razvili v takšne, pri katerih so ploščice, ki so prilepljene na zob brezbarvne ali pa se celo nalepijo na jezično stran zoba.

Ali je možno podaljšati zgornje enice?

Takšna dograditev se najpogosteje opravi s kompozitno zalivko, kar je najcenejša rešitev, vendar ne nujno najbolj trajna. Kot alternativa zalivkam lahko namestimo keramične luske, ki prekrijejo le vidno plast zoba, ali pa na zob namestimo keramično prevleko. Ta rešitev je sicer malo dražja od namestitve lusk, vendar je zagotovo tudi najbolj trajna.

Call Now Button