Odpiralni čas: Pon,Sre,Pet: 7.30–14.30, Tor,Čet: 12.30-19.30

  • Slovenščina
  • Angleščina
  • Nemščina


  Kontakt : +386 (0)2 620 7 300, +386 (0)31 612 639

Zobni vsadki – implantati

Kakšno vlogo igra pri uspešnosti vsaditve implantata starost?

Zobni vsadki oz. implantati so sodobna opcija za nadomestitev manjkajočih zob, lahko pa jih uporabimo tudi za stabilizacijo proteze. Implantati potrebujejo za uspešno opravljanje svoje funkcije zadostno količino kosti na mestu, ki je predvideno za implantiranje. V kolikor je kosti dovolj in je njena gostota primerna, je starost kandidata povsem nepomembna. Zgodi se, da imajo premalo kosti že zelo mladi ljudje (v primeru prisotnosti parodontalnih težav), medtem ko lahko imajo tudi ljudje po 60. letu starosti povsem primerno količino kosti za vsaditev implantatov.

Katera možnost je boljša za nadomestitev manjkajočega zoba? Mostiček ali implantat?

Bistvena razlika pri nadomestitvi manjkajočega zoba z implantatom ali mostičkom je škoda, ki jo naredimo na sosednjih zobeh ob pripravi za namestitev mostička. V tem primeru moramo torej zoba, ki bosta nosilca mostu obrusiti, tudi, če sta sicer popolnoma zdrava. V primeru, da vsadimo implantat, ostanejo zobje ob vrzeli popolnoma nedotaknjeni. Ob samem posegu odgrnemo sluznico, pripravimo ležišče za implantat, le-tega vstavimo, zagrnemo sluznico, nato pa naslednje tri-štiri mesece pustimo implantat neobremenjen. V tem času poteka proces osteointegracije – povezovanje s kostjo, ki implantat obdaja. Po uspešni povezavi implantata s kostjo, lahko le-tega nadgradimo s protetično konstrukcijo – v končni fazi torej s prevleko/krono.

Namestitev mostička je časovno precej bolj ugodna, vendar ob tem posegamo v zdrave sosednje zobe, medtem ko je vstavitev implantata in njegova nadgradnja sicer dolgotrajnejši proces, je pa veliko bolj prijazen do sosednjih zob. Cenovno sta obe rešitvi v primeru enega manjkajočega zoba skoraj enako obremenjujoči.

Slišal sem za zobne implantate. Kaj točno je to?

Zobni vsadki oz. implantati so umeten – običajno kovinski nadomestek zobne korenine. V bistvu gre za vijak, ki ga vstavimo v kost na mesto, kjer je pred tem stal zob. Implantat lahko po uspešni povezavi s kostjo, ki ga obdaja, opravlja vlogo nosilca protetične nadgradnje (posamezne prevleke ali mostu), lahko pa ga uporabimo tudi za stabilizacijo proteze – z ustreznimi pritrdilnimi elementi lahko protezo pripnemo na implantate in jo za namen čiščenja tudi enostavno snamemo.

Kako vem, da sem dober kandidat za vstavitev implantata?

Najpomembnejša pogoja za uspešno vsaditev implantata sta količina in gostota kosti na mestu, ki je predvideno za implantiranje. Izpolnjenost teh dveh pogojev preverimo z analizo rentgenskega posnetka celotnega zobovja (ortopan), ki ga lahko na prvi pregled prinesete s seboj ali pa ga izdelamo v našem centru. Seveda bi pomembno vlogo pred vstavitvijo igral tudi podatek o prisotnosti kakšne sistemske bolezni ali morda alergije, težav s strjevanjem krvi …

Kako dolgo ‘držijo’ implantati?

V kolikor je izpolnjen najpomembnejši pogoj za uspešno vstavitev implantata in je količina kosti na mestu predvidene vstavitve ustrezna, po vstavitvi pa je higiena tkiv ob implantatu res skrbna, lahko implantat uspešno opravlja svojo funkcijo 20, 30 let. Dokler bo imel ustrezno fizično oporo, bo neopazno in uspešno opravljal svojo funkcijo. Velik del odgovornosti za njegovo stabilnost pa torej nosi lastnik tega pripomočka, ki s svojim ravnanjem zagotavlja ustrezno stanje tkiv ob implantatu.

Call Now Button