Odpiralni čas: Pon,Sre,Pet: 7.30–14.30, Tor,Čet: 12.30-19.30

  • Slovenščina
  • Angleščina
  • Nemščina


  Kontakt : +386 (0)2 620 7 300, +386 (0)31 612 639

Razgaljeni in občutljivi zobni vratovi

Na določenih mestih se mi je na posameznih zobeh, ki so sicer zdravi, začela pojavljati bolečina. Moj zobozdravnik je ugotovil, da imam na teh zobeh obrabljeno sklenino. Predpisal mi je uporabo zobne paste s fluorom, vendar bolečina ne preneha. Kaj lahko naredim, da bi bolečina izginila?

Ob dlesni imate verjetno obrabljeno sklenino – to je t.i.erozija. Tako prizadeti zobje so lahko zelo občutljivi na različne zunanje dražljaje – toplotne, mehanske, kemične … Paste s fluorom lahko sicer pripomorejo k zmanjšanju bolečin na teh predelih, vendar se lahko učinek pojavi po njihovi dolgotrajni uporabi. V kolikor je prostora dovolj, je smiselno razmišljati o zaščiti teh predelov z zalivkami, morda pa je lahko učinkovit že nanos premaza v ordinaciji, ki pa ga je potrebno večkrat letno obnoviti.

Vsekakor pa je zelo pomembno, da uporabljate primerno mehko ščetko in da jo uporabljate na pravilen način. V našem centru Vam bomo z veseljem pomagali pri obnovitvi znanja pravilne uporabe zobne ščetke – da ne bo škodljiva, ampak učinkovita.

Kljub zdravim zobem me nenehno skeli v dlesnih. Sicer imam rahlo odmaknjene dlesni – verjetno zaradi pregrobega ščetkanja in občasnih vnetij.

Verjetno gre za občutljivost zob zaradi razgaljenih zobnih vratov. Zagotovo je lahko vzrok za ta pojav uporaba ščetke s trdimi ščetinami, ki lahko dejansko naredi veliko škode in povzroči odmik dlesni od prvotnega stanja. Tako nastalo situacijo lahko rešujemo s premazi prizadetih mest ali z izdelavo zalivke na razgaljenem mestu zoba, ki to mesto tako zaščiti.

Že nekaj časa me ob uživanju večje količine sadja (2 – 4 pomaranče) začnejo skeleti zobje. Ta bolečina lahko traja nekaj dni.

Vsekakor nikar ne prenehajte z uživanjem sadja in zelenjave. V zimskem času (pa tudi sicer) so vitamini še kako pomembni za vzdrževanje ali povrnitev zdravja. Možni vzrok za občutljivost zob so lahko razgaljeni zobni vratovi, ki so še kako dovzetni za zunanje dražljaje. To težavo lahko rešujemo s premazi, ki jih je potrebno večkrat letno obnoviti, lahko pa prizadete dele zaščitimo tudi z izvedbo zalivke.

Umik dlesni – Že od malega imam težave s krvavenjem dlesni. Uporabljam mehko zobno ščetko in zobe umivam redno in pravilno, a mi dlesen kljub temu še naprej odstopa. Zobje se ne majejo, vendar me je strah, da mi bodo začeli izpadati. Kaj lahko storim, da to preprečim?

V kolikor je zob še trden, zagotovo ne bo izpadel.

S pravilno izbiro ščetke (mehka) in pravilno tehniko ščetkanja se dlesen ne bo popravila, bi pa bilo smiselno obiskati zobozdravnika, da preveri globino žepkov ob zobeh, v kolikor bi dejansko šlo za parodontalne težave, ki lahko vodijo do izgube tudi popolnoma zdravih zob.

Umik dlesni na kočnikih – Na obeh kočnikih se mi je dlesen umaknila navzgor. Ob vseh zobeh imam dlesni rahlo belkaste barve. Skrbi me, da ne gre za kakšno bolezen? Ali je lahko vzrok temu močno pritiskanje ob ščetkanju?

Vaš opis stanja kaže na umik dlesni, ki se pojavi zaradi preintenzivnega ščetkanja v napačni smeri. Na podstrani ‘Ustna higiena’ boste pri opisu pravilne tehnike čiščenja zob našli navodila in posnetek. Ko boste osvojili pravo tehniko ščetkanja se bi moralo umikanje dlesni ustaviti, žal pa se nastala škoda ne bo popravila. Za prikaz pravilnih tehnik ščetkanja zob so Vam na voljo tudi zobozdravniki v našem centru, ki Vam bodo z veseljem pomagali.

Kaj je občutljivost zobnih vratov?

Občutljivost zobnih vratov je zelo pogosta težava na zobnem vratu na robu dlesni. Pojavi se kot posledica mehansko-kemične obrabe, ki jo povzročajo: nepravilno ščetkanje, abrazivne zobne paste, pijače s kislim pH (kokakola, limonada …), nepravilnosti v ugrizu.

Kaj je občutljiv zob?

Občutljivost zob naznanja skeleča bolečina ob dotiku ali ob zaužitju vroče oz. mrzle hrane in pijače, sladkarij. Bolečina, ki se ob tem pojavi, je nenadna in ostra. Občutljivost se ponavadi pojavi ob odmiku dlesni, ob kariesu ali dotrajanih zalivkah. Pravega razloga za bolečino še ne poznamo, predvidevamo pa, da se dražljaj po dentinskih vlaknih prenaša do zobnega živca.

Call Now Button