Odpiralni čas: Pon,Sre,Pet: 7.30–14.30, Tor,Čet: 12.30-19.30

  • Slovenščina
  • Angleščina
  • Nemščina


  Kontakt : +386 (0)2 620 7 300, +386 (0)31 612 639

Koreninsko zdravljenje – endodontija

Ali je zdravljenje zobnih korenin boleče?

V kolikor gre za prisotnost vnetnega procesa pod korenino zoba, katerega pulpa (živec) je še vedno vitalen, bi zdravljenje seveda bilo zelo boleče. V namen preprečevanja bolečin uporabljamo med zdravljenjem lokalni anestetik. V kolikor je proces že zelo napredoval, je sicer možno, da je učinek anestetika manjši, zato je toliko bolj pomembno, da ob pojavu težav z zobmi res čim prej obiščemo zobozdravnika in se tako izognemo morebitnim neizogibnim bolečinam med zdravljenjem.

Kolikšna je verjetnost uspeha pri zdravljenju zobnih korenin?

Verjetnost uspeha pri koreninskem zdravljenju je sicer precejšnja, vendar se je vedno potrebno zavedati, da obstaja tudi manjši odstotek možnosti, da zdravljenje ni uspešno. Uspeh je odvisen od odziva organizma na zdravljenje in od trdovratnosti bakterij, ki vnetni proces povzročajo.

Zakaj zob boli, čeprav imam odstranjen živec v zobu?

Zobna pulpa oz. živec, ki se nahaja v notranjosti zoba ni edino živčno tkivo, povezano z zobom. Živčni končiči se nahajajo tudi v kosti, ki zob obdaja. V kolikor je proces, zaradi katerega je bil tudi odstranjen živec iz zoba precej napredoval, se lahko bolečina pojavi tudi po odstranitvi tega živca.

Zakaj zob kljub odstranjenemu ali mrtvemu zobnemu živcu ne izpade?

Zob ‘držijo’ na njegovem mestu v kosti vlakna, ki ga povezujejo s kostjo, ki zob obdaja. Prisotnost živca v zobu ni pogoj za njegov obstoj v kosti, prisotnost prej omenjenih vlaken pa je nujen pogoj. Zato je na primer toliko večja težava, če se začne umikati kost, ki nudi zobu fizično oporo. Brez te bo zob zagotovo izpadel.

Zakaj ne moremo mrtvega zoba kar pustiti?

Zob oz. zobna pulpa (živec) ‘umre’ zaradi prisotnosti bakterij, ki povzročajo vnetni proces ob zobni korenini. V kolikor bi ta proces pustili nezdravljen, bi napredoval v širše območje ob zobu, kar bi lahko povzročilo precej neprijetno bolečino.

S katerim zdravilom je najbolje ukrepati ob zobobolu?

Vsekakor je smiselno poseči po zdravilu, ki deluje protivnetno – Nalgesin, Aspirin, Ibubrofen …, vendar bi recimo uživanje Aspirina lahko povzročilo prekomerno krvavitev v primeru puljenja zoba, na katerem se pojavlja bolečina.

Kakšno funkcijo ima gumijasta opna, ki jo zobozdravnik namesti ob koreninskem zdravljenju?

Ta opna (koferdam) je nameščena tako, da tesno objema zob, na katerem zobozdravnik izvaja zdravljenje. Na tak način ostaja območje zdravljenja karseda čisto in suho.

Koliko časa lahko zdravljena zobna korenina še kvalitetno opravlja svojo funkcijo?

V kolikor je bilo zdravljenje dobro opravljeno in je območje dobro vzdrževano, lahko takšna korenina opravlja funkcijo še zelo dolgo – kot bi sicer imeli lasten nezdravljen zob.

Zakaj za zdravljenje vnetnega procesa ob zobni korenini ne zadostuje uporaba antibiotika?

Antibiotik žal ne prodre do bakterij, ki se nahajajo v notranjosti zoba. Te kanale mora očistiti in ustrezno fizično obdelati zobozdravnik. Antibiotik je lahko temu postopku zgolj podpora.

Ali je potrebno po zdravljenju korenine še obiskati zobozdravnika?

Vsako zdravljenje zaključimo z začasno zaporo. V kolikor po tem ne bi obiskali zobozdravnika, bi se ta začasna zapora sčasoma izprala in proces se lahko v tem primeru ponovi. Na zdravljen zob je potrebno narediti še končno zalivko ali kakšno drugo trajno zaključno rešitev.

Ali je možno opraviti zdravljenje zobne korenine tudi med nosečnostjo? Je morda boljše počakati do poroda?

V kolikor bi šlo za obdobje prvega trimesečja, bi zgolj odpravili bolečino, sam postopek zdravljenja pa bi opravili po tem obdobju. Vsekakor nima smisla odlašati z zdravljenjem, saj je vnetni proces ob zobu žarišče v telesu, ki zagotovo ne koristi niti mami, niti otroku. Po porodu bi zagotovo čakali še nekaj tednov, predenj bi se odpravili k zobozdravniku in tako bi proces le še bolj napredoval.

Kako lahko preprečim obarvanje zoba po koreninskem zdravljenju?

Zob, v katerem je zobna pulpa odmrla in odstranjena, se sčasoma običajno obarva temneje. V izogib temu pojavu lahko v zob vstavimo posebno belilno sredstvo. Tega lahko uporabimo tudi po tem, ko se obarvanje že pojavi.

Call Now Button