Odpiralni čas: Pon,Sre,Pet: 7.30–14.30, Tor,Čet: 12.30-19.30

  • Slovenščina
  • Angleščina
  • Nemščina


  Kontakt : +386 (0)2 620 7 300, +386 (0)31 612 639

Kirurgija

Kaj je apikotomija in zakaj je potrebna?

Apikotomija ali odstranitev kirurškega vrška je kirurški poseg, pri katerem odstranimo del zobne korenine (inficiran vršek) skupaj z okolnim vnetim tkivom, ki je lahko tudi cistično spremenjeno, z namenom ohranitve prizadetega zoba. Votlino na mestu odstranjenega vnetnega žarišča in vrška korenine bo organizem postopoma izpolnil z zdravo kostjo ali brazgotino.

Poseg opravimo v lokalni anesteziji – torej s sredstvom za lokalno omrtvičenje tkiva, ki ga izberemo v skladu s splošnim zdravstvenim stanjem pacienta in ga injiciramo v operativno področje.

V predelu zobne korenine prerežemo ustno sluznico ali dlesen, s svedrom odbrusimo kost nad spremembo ter odstranimo vneto tkivo skupaj z vrškom obolele zobne korenine. Med operacijo ocenimo ustreznost polnitve koreninskega kanala in jo po potrebi dopolnimo ter zatesnimo. Rano zapremo s kirurškimi šivi, ki jih odstranimo po preteku sedmih dni.

Zmerna pooperativna oteklina ustnic ali lica v prizadetem predelu je možna v prvih dneh po operaciji. Običajno lahko s protibolečinskimi sredstvi (nikakor ne aspirin, ker vpliva na strjevanje krvi) težave omilimo oz. povsem odpravimo.

Možen je pojav vnetja rane, kar sicer podaljša čas celjenja, a običajno nima trajnejših posledic. Močnejša krvavitev po posegu je redka in obvladljiva z enostavnimi postopki. Pri posegu v zgornji čeljusti lahko pride do odprtja nosne ali čeljustne votline (sinusa), kar se spontano zaceli, v spodnji čeljusti lahko pride do poškodbe bližnje-ležečega živca, kar lahko povzroči prehodno motnjo občutka ali mravljinčenje v delu spodnje ustnice.

Bolečina po puljenju zob – Zobozdravnik mi je izpulil sedmico. Po posegu imam močne bolečine. Zanima me, koliko časa bodo bolečine trajale in kako jih lahko omilim.

Po puljenju zoba se lahko pojavijo bolečine, vendar običajno naj ne bi trajale dalj kot dan ali dva in jih lahko omilimo s običajnimi protibolečinskimi sredstvi (npr. Lekadol, nikakor pa ne aspirin, ker vpliva na strjevanje krvi). V kolikor se bolečine stopnjujejo in jih spremlja otekanje področja, morda otekanje bezgavk ali celo povečana telesna temperatura (pomeni, da je prišlo do vnetja), se je potrebno oglasiti pri zobozdravniku, ki je opravil poseg, da predpiše ustrezno terapijo z antibiotiki.

Bolečina v šestici – Zobozdravnik mi je izpulil šestico in del zoba je ostal v dlesni. Zanima me, kako poteka kirurško odstranjevanje preostalega dela zoba in koliko bolečin lahko pričakujem?

Tak ostanek korenine navadno odstrani specialist oralni kirurg. Poseg poteka na zobozdravniškem stolu pod vplivom lokalne anestezije. V predelu prizadete zobne korenine je potrebno prerezati ustno sluznico (dlesen), odstraniti kost nad koščkom zobne korenine in odstraniti le-tega. Rano zašije s kirurškimi šivi, ki jih po preteku tedna dni odstrani. Nastalo votlinico organizem zapolni s kostjo ali brazgotino.

V prvih dneh po posegu se lahko pojavijo bolečine in zmerna oteklina, kar pa lahko omilimo že z blagimi protibolečinskimi sredstvi. Tudi pri tem posegu odsvetujemo uživanje aspirina, ki preprečuje strjevanje krvi.

Komplikacije, ki so lahko pojavijo, so podobne kot opisano pri posegu apikotomije. Pred in po posegu je potrebno upoštevati navodila, opisana na strani nasveti pred in po operaciji.

Nad zobom se mi je pojavila cista. Zobozdravnik je zob odprl, zdaj pa iz njega izteka gnoj, ki ima zelo neprijeten vonj. Kako lahko to neprijetno situacijo omilim?

Tekočina, ki izteka, mora izteči, da se cista preneha večati. Ko bo tekočina iztekla, tudi neprijetnega vonja ne bo več. Morda ne bi bilo odveč, če ob uživanju hrane poskusite zaščititi vhod v odprt zobni kanal s kroglico vate, ki naj bo dovolj velika, da med uživanjem hrane ne uide globoko v koreninski kanal. V kolikor se to zgodi, se oglasite pri zdravniku, da kanal ponovno odpre.

Slabo leto po kirurški odstranitvi spodnjega modrostnega zoba čutim v spodnji ustnici in bradi še vedno mravljince. Je možno narediti kaj, da te težave izginejo?

Pri vsakem kirurškem posegu lahko pride do komplikacij, kar podaljša čas celjenja rane, nima pa trajnejših posledic. Kadar korenine spodnjih modrostnih zob segajo do živca, ki poteka v spodnji čeljusti, se včasih poškodbi le-tega ni mogoče izogniti. To lahko vodi do prehodnega, zelo redko pa do trajno zmanjšanega občutenja v spodnji ustnici na prizadeti strani. Sčasoma bi se moral občutek v spodnji ustnici popolnoma povrniti. V kolikor se to ne bi zgodilo, se oglasite pri kirurgu, ki je opravil operativni poseg, saj Vam bo zagotovo znal povedati, ali je moč še kaj narediti.

Za kakšno bolezen gre, če poka in občasno boli v predelu ob ušesu, kjer se stikata spodnja in zgornja čeljust?

Opisane težave uvrščamo med kraniomandibularne motnje. Zajemajo čeljustna sklepa in žvečne mišice in se običajno kažejo kot bolečine v čeljustnem sklepu, v žvečnih mišicah, omejenih gibih čeljusti, ki so lahko celo asimetrični, ter kot poki in škrtanje v čeljustnem sklepu. Pojavijo se običajno med 15 in 45 letom in so bistveno pogostejši pri ženskah kot moških.

Vzrok nastanka težav se lahko ugotovi s standardnimi in specialnimi rentgenskimi slikami ali s CT slikanjem. Ko se ugotovi vzrok in postavi diagnoza, se lahko določi še terapija. Kadar težave v čeljustnem sklepu niso posledica kakega sistemskega obolenja (predvsem so lahko v sklopu revmatičnih obolenj), večinoma pomagajo že posebne vaje, ki jih izvajate doma. So kot nekakšna fizioterapija za čeljustni sklep. S težavami čeljustnega sklepa se ukvarjajo specialisti maksiofacialni kirurgi. Svojemu osebnemu zobozdravniku povejte o težavah in ga prosite za nasvet oz. napotitev do ustreznega specialista.

Zanima me, če je modrostne zobe dobro izpuliti in kako poteka sam postopek?

V kolikor je v čeljusti tesno stanje ali pa pride zaradi pomanjkanja prostora do vnetja sluznice ali kosti okoli zoba, je tak zob res najbolje izpuliti. Poseg se opravi v lokalni anesteziji.

Takšen zob s posebni instrumentom razmajemo, nato pa ga s kleščami izvlečemo iz ležišča. V kolikor zob ni popolnoma izrastel in ga delno ali v celoti prekrivata dlesen in kost, dlesen nad zobom prerežemo, s svedrom odstranimo kost, ki oklepa zob in ga nato odstranimo. Občasno je potrebno zob prerezati in odstraniti posamezne dele. Rano zašijemo in šive odstranimo po preteku tedna dni. Rana se bo napolnila s krvjo, dlesen pa bo prerasla rano v nekaj tednih. Po približno pol leta se bo nastala votlinica zarasla s kostjo.

Po operaciji se lahko pojavi bolečina in oteklina, ki pa ob uporabi blagih protibolečinskih sredstev izgineta. Nikakor ne smete uživati aspirina, ki preprečuje strjevanje krvi in lahko povzroči večje krvavitve. Pri posegu lahko pride do podobnih zapletov, kot so opisani pri posegu apikotomije. V primeru močno zavitih korenin modrostnika poseg običajno opravi specialist oralni kirurg.

Moji hčerki se je zamašilo izvodilo podjezične žleze slinavke. Pojavila se je t.i. ranula – z razpoko. Zanima me, če je operacija sploh nujna, saj hči ne čuti nobenih bolečin.

Ranula je oteklina, ki se pojavi kadar se zamaši izvodilo slinavke, značilno za podjezično slinavko. Pojavi se na ustnem dnu. Poveča se tik pred ali ob hranjenju in je neboleča. Oteklinica vsebuje slino, ki se ne more izločiti skozi izvodilo.

Terapija je vedno kirurška. Glede potrebnosti operacije in mogočih komplikacij je najbolje, da se posvetujete s kirurgom.

Call Now Button