Odpiralni čas: Pon,Sre,Pet: 7.30–14.30, Tor,Čet: 12.30-19.30

  • Slovenščina
  • Angleščina
  • Nemščina


  Kontakt : +386 (0)2 620 7 300, +386 (0)31 612 639

Ustne bolezni

Kaj so afte?

Afte so najpogostejša lezija v ustih in prizadenejo precejšen odstotek populacije.

Vzrokov za njihov nastanek je več:

  • pomanjkanje železa,
  • virusne ali bakterijske okužbe,
  • čustveni stres,
  • pomanjkanje folne kisline,
  • splošen padec odpornosti,
  • pomanjkanje vitamina B12,
  • endokrine motnje.

Na ustnem nebu so se mi pojavile razjede, ki so zelo pekoče. Pekoč občutek se pojavi zlasti v večernem času. Moj zobozdravnik nima odgovora na vprašanje o vzroku za pojav teh razjed, prav tako pravega razloga ne pozna moj splošni zdravnik. Mesto razjed si ves čas drgnem z jezikom, kar je seveda možno opaziti. Na koga naj se še obrnem po pomoč?

Glede na to, da niti zobozdravnik niti splošni zdravnik ne poznata pravega vzroka za pojav teh razjed, bi bilo smiselno, da Vas napotita do specialista za ustne bolezni.

Zaradi česa nam razpoka jezik? Kako lahko to pozdravimo?

Razpoke na jeziku niso bolezensko stanje. To je normalen pojav, ki se pojavi pri manjšem odstotku prebivalcev in ne potrebuje zdravljenja. Vzroki za nastanek teh razpok niso znani – ta pojav je zgolj oblika razvojne nepravilnosti, ki pa je značilna za osebe s prisotnim Downovim sindromom in Melkerson-Rosenthalovim sindromom. Število brazd s starostjo narašča. V kolikor se v brazdah nabira hrana, jih je potrebno res dobro očistiti.

Že nekaj mesecev je prisotno vnetje na dlesni in na nebu. Na vrhnjem delu jezika imam pekoč občutek. Splošni zdravnik me je napotil k zobozdravniku. Po uporabi predpisane ustne vode se težave niso pomirile. Oboje – pekoč občutek in vnetje, je še vedno prisotno.

Vzrok opisanih težav je zelo težko ugotoviti brez pregleda. Morda je vzrok težavam zgolj pomanjkanje nekaterih vitaminov in mineralov, možno pa je tudi, da so težave alergijska reakcija na zobno pasto, ustno vodo. Vsekakor bi bilo smiselno, da se oglasite pri zobozdravniku, ki Vas bo po potrebi napotil k specialistu za ustne bolezni.

Kljub skrbni higieni ustne votline in zobovja imam nenehno težave s slabim zadahom. Uporabljam različne pripomočke, da bi karseda dobro očistil zobe, dlesni, jezik, ustno votlino…pa žal nič ne pomaga. Kaj lahko rešim težavo?

Vzroki za težave z ustnim zadahom so lahko različnih izvorov. Vzrok lahko tiči v ustih samih, kjer se nahajajo hlapne žveplove spojine – te nastanejo pri razpadu beljakovin. Pri tem sodelujejo bakterije. Tovrstne beljakovine se nahajajo v ostankih hrane, v odpadlih celicah, v krvi…razpad pa se dogaja na mestih, kjer se te snovi zadržujejo – v brbončicah jezika, v obzobnih žepkih… V kolikor vzrok za neprijeten zadah ni na jeziku, je lahko krivec kakšna sistemska bolezen. Če Vam zadah greni Vaš vsakdan, se je smiselno oglasiti pri zobozdravniku in zdravniku, da odkrijete vzrok težave.

Call Now Button