Odpiralni čas: Pon,Sre,Pet: 7.30–14.30, Tor,Čet: 12.30-19.30

  • Slovenščina
  • Angleščina
  • Nemščina


  Kontakt : +386 (0)2 620 7 300, +386 (0)31 612 639

Parodontalna bolezen

Kaj je pa parodontitis/parodontalna bolezen?

Parodontitis je bakterijsko obolenje obzobnega aparata – k temu spadajo obzobna kost, dlesen, vlakna, ki pritrjujejo zob na kost, koreninski cement.

Kritično točko tega sistema predstavlja obzobni žep, ki se nahaja med zobom in dlesnijo. V kolikor je dlesen že vneta (kar je stanje pri približno 90% vseh oseb, starih nad 30 let), lahko bakterije, ki se nahajajo v tem žepu, le-tega tudi nemoteno poglabljajo in s tem slabijo stabilnost zoba. Za preprečevanje tega pojava so nujni redni obiski pri zobozdravniku.

V kolikor začetnega stanja parodontitisa ne obravnavamo dovolj skrbno, lahko pride do raztapljanja kosti in do odmika dlesni. Po daljšem časovnem obdobju zobje niso več stabilni in lahko izpadejo.

Parodontitis je glavni krivec za izgubo zob – daleč pred kariesom in poškodbami.

Lahko parodontitis preprečim?

Pri večini pacientov je možno napredovali vnetni proces v obzobnih tkivih preprečiti. Le pri zelo majhnem deležu pacientov je nastalo stanje dejansko genetsko pogojeno in njegovega pojava žal ni možno preprečiti.

Dejavniki, ki zagotovo pripomorejo k večji verjetnosti razvoja te bolezni so: kajenje, neustrezna prehrana, stres. Prav tako lahko negativno vplivajo na razvoj te bolezni druge sistemske bolezni: sladkorna bolezen, virus HIV in hepatitis.

Po izključitvi zgoraj navedenih rizičnih faktorjev, je potrebno pozornost posvetiti še domači ustni higieni, vsekakor pa je zelo pomembno tudi profesionalno čiščenje, ki ga redno opravlja zobozdravnik v ordinaciji. Ti ukrepi sodijo k najpomembnejšim preventivnim dejavnostim za preprečevanje pojava parodontitisa

Kako prepoznamo parodontitis?

S prostim očesom in pogledom v ustno votlino je možno parodontitis opaziti šele, ko je dejansko že prepozno, torej ko je dlesen že odmaknjena in zobje niso več stabilni.

Zobozdravnik lahko s posebnim pregledom obzobnih žepov s posebno sondo in z analizo rentgenskega posnetka prisotnost parodontitisa odkrije že veliko prej. S posebnimi mikrobiološkimi preiskavami lahko zobozdravnik preveri prisotnost določenih vrst bakterij v obzobnih žepih in tako prilagodi terapijo temu stanju.

Je možno parodontitis pozdraviti?

Popolna ozdravitev območja in tega procesa žal ni možna, je pa ob primerni terapiji možno pričakovati stagnacijo in izboljšanje stanja.

Call Now Button