Odpiralni čas: Pon,Sre,Pet: 7.30–14.30, Tor,Čet: 12.30-19.30

  • Slovenščina
  • Angleščina
  • Nemščina


  Kontakt : +386 (0)2 620 7 300, +386 (0)31 612 639

Težave z modrostniki

Na ugriz me zelo boli modrostni zob in občasno sem zaradi tega tudi zatečena. Kljub uživanju antibiotika bolečina ostaja. Manjkata mi šestica in sedmica pred tem modrostnim zobom. Mislite, da je potrebno ta zob izpuliti?

Za natančno oceno stanja osmice, bi bilo potrebno opraviti pregled in analizirati tudi rentgenski posnetek. V kolikor je bolečino v njem možno odpraviti, ga je vsekakor smiselno ohraniti, saj bi lahko morda opravljal funkcijo nosilca mostu. V kolikor je težava v tem zobu res večjih razsežnosti in bi lahko nenehno povzročal bolečine, otekline in podobno, ga je smiselno odstraniti, manjkajoče zobe pa nadomestiti s protetično konstrukcijo, ki jo podpirajo implantati.

Vsekakor bi bilo za natančno oceno stanja potrebno opraviti obisk pri zobozdravniku.

Modrostni zob imam plombiran in kljub temu imam z njim precejšnje težave. Mislim, da ga bo potrebno izpuliti. Ali je potrebno pred puljenjem odstraniti zalivko ali ga lahko izpulijo kar s plombo?

V kolikor je ta zob dejansko potrebno izpuliti (kar lahko ocenimo po pregledu rentgenskega posnetka), ga lahko seveda kar z nameščeno zalivko – v ta namen je ni potrebno odstraniti.

Pred nekaj leti mi je začel izraščati modrostni zob, vendar se je rast zaradi pomanjkanja prostora ustavila v nivoju dlesni. Zdaj me v tem predelu večkrat boli dlesen, pojavi se mi tudi oteklina. Ali bo potrebno zob odstraniti in če, kako, saj je zelo majhen?

Ta zob verjetno res nima prostora, da bi izrasel. Za natančno ugotovljeno stanje zoba bi bilo potrebno analizirati rentgenski posnetek zobovja. Kadar ob izraščanju osmice nimajo prostora in se zato nenehno pojavljajo vnetja, jih je morda res bolje odstraniti. Vsekakor je smiselno opraviti pregled in posvet pri zobozdravniku. Ta lahko presodi tudi, na kakšen način je možno odstraniti še ne izrasel zobek. V primeru zavitih korenin je običajno potrebno obiskati specialista oralne kirurgije, ki je v našem centru prisoten vsak delovni dan. Poseg se opravi na običajnem stolu v lokalni anesteziji.

Ob pravkar izraslem modrostnem zobu se mi iz dlesni širi zelo neprijeten vonj. Mislite, da bi morali zob izpuliti?

Vzrok za neprijeten vonj je lahko žepek, ki se naredi ob osmici, če ni imela prostora za izraščanje. Druga možnost je, da so vzrok za ta vonj zobne obloge , ki so se nabrale na nedostopnih mestih in jih je nemogoče očistiti. Morda se je na osmici že pojavil karies in je ta krivec za neprijeten vonj.

V kolikor osmica nima prostora za rast in povzroča s tem tesno stanje ter je nedostopna za čiščenje, je morda res bolje, da jo kirurg odstrani.

Opazil sem, da imam v zgornji čeljusti prostor za modrostne zobe, v spodnji pa ne. Ali bo zato potrebno te odstraniti?

Kadar modrostni zobje nimajo prostora izrasti, jih je najbolje preventivno odstraniti, še preden se pojavijo težave zaradi oteženega ali onemogočenega izraščanja. Morda ne bi bilo narobe, da stopite do zobozdravnika, ki naj analizira rentgenski posnetek Vašega zobovja.

Ali je lahko piskanje v ušesih in glavi povezano z modrostnimi zobmi, za katere so mi že pred letom dni izdali napotnico za kirurško odstranitev? Kako poteka odstranitev vseh modrostnih zob hkrati? So možne kakšne posledice?

Bolj malo je verjetno, da bi bilo piskanje v ušesih povezano z osmicami, vsekakor pa bi bilo smiselno, da se oglasite pri kirurgu, ki bo najbolje ocenil stanje osmic in potrdil ali ovrgel nujnost odstranitve vseh štirih. Običajno to odstranitev opravljamo v večih etapah – po dva modrostna zoba hkrati.

Kdaj izrastejo modrostni zobje in koliko časa rastejo?

Modrostni zobje izrasejo kot zadnji stalni zobje. Izrasejo lahko kadarkoli, tudi v visoki starosti. Izraščajo lahko nekaj mesecev ali pa v nekaj dneh. Izraščanje je odvisno od tega, ali je dovolj prostora, da zob izrase in v kakšni smeri v čeljusti leži. Kadar osmica dolgo ne izrase in izraščanje spremljajo ponavljajoča vnetja, moramo oceniti ali bo zob imel prostor, da izraste ali ne. Kadar predvidevamo, da bo imel prostor je včasih dovolj, da se odstrani le košček dlesne, ki pokriva na pol izrasel zob. Tako omogočimo čiščenje zadnje stene takega zoba in vnetja se ne pojavljajo več. V kolikor se izkaže da ni prostora, da bi izrasel, ga je najbolje čimprej odstraniti.

O položaju osmic v kosti in o prostoru, ki je na voljo za njihovo izraščanje, nam da največ informacij rentgenska slika – ortopan. Osmica je skratka zob, za katerega ne velja nobeno pravilo. Lahko je normalen zob, enakovreden ostalim, lahko pa je majhen, zakrnel ali ga sploh ni.

Ena od spodnjih osmic mi zelo počasi izrašča. Ob njej se redno pojavljajo bolečine. Skrbi me, da se bodo na zobu pojavile še večje težave, saj je trenutno nedostopen za čiščenje s ščetko. Ali lahko vnetje ob osmici povzroči tudi vnetje grla?

Obisk pri zobozdravniku bi najbolje rešil uganko o povezanosti težav z zobom z bolečinami v grlu. Ob splošnem padcu odpornosti, se pogosto pojavijo tudi viroze, vnetje grla, lahko se pojavijo tudi vnetja žepkov ob osmicah, ki so manj dostopne za čiščenje. Ali Vas boli grlo zaradi vnetja grla, ali gre za težave pri požiranju zaradi vnetja okoli osmice bo najbolje presodil zobozdravnik. Ocenil bo, ali je možno z majhnim kirurškim posegom dlesen ob osmici delno odstraniti in tako omogočiti boljše čiščenje ter se tako izogniti večjim težavam na nečiščenem zobu.

Izraščajo mi modrostni zobje in opažam, da se ostali zobje ob tem krivijo. Mislite, da bi bilo modrostne zobe smiselno odstraniti? Bi bili po tem posegu zobje preredki?

Kadar osmice nimajo prostora, da bi izrasle, lahko povzročijo pomik ostalih zob proti sredini. V kolikor so bili ostali zobje pred izraščanjem osmic normalno gosto razporejeni, lahko ta pojav dejansko povzroči tesno stanje zob.

Call Now Button