Odpiralni čas: Pon,Sre,Pet: 7.30–14.30, Tor,Čet: 12.30-19.30

  • Slovenščina
  • Angleščina
  • Nemščina


  Kontakt : +386 (0)2 620 7 300, +386 (0)31 612 639

Zdravljenje zobnih bolečin

Zobobol ali zobne bolečine delimo glede na vzrok in pogostost pojava na akutne in kronične.

Med povzročitelje akutnega zobobola sodijo:

  • Inicialni ali površinski karies,
  • Kronični ali globinski karies,
  • Sekundarni karies.

Akutni zobobol se lahko pojavi tudi spontano – v tej obliki največkrat med spanjem.

Po prestanem in zdravljenem akutnem zobobolu se lahko pojavi kronični zobobol, ki ga najpogosteje povzroča kronično vnetje zobnega živca z vdorom bakterij iz ustne votline.

Inicialni in površinski karies


V primeru občutljivosti zoba na dražljaje z mrzlim ali sladkim, oziroma ko nenaden pojav bolečine traja nekoliko sekund in spontano preneha, govorimo o inicijalnem kariesu, oziroma o začetni zobni gnilobi. Vidni znak te bolezni je mlečno bel madež na površini zoba. To je območje omehčane oz. demineralizirane sklenine in zobovine.

Inicialni karies

Zgodaj odkrit inicialni karies se sanira relativno hitro, t.j. v enem obisku. Zaradi občutljivosti se lahko pred posegom uporabi lokalna anestezija, tako da med posegom ne čutite nobene bolečine. Med sanacijo odstranimo del sklenine in zobovine, ki ju je karies prizadel. Sledi podložitev in polnitev nastale odprtine/defekta s tekočim nano hibridnim kompozitom ter poliranje polnitve.

Ker je pri tej vrsti kariesa navadno zajeta ena oz. največ dve zobni ploskvi, je cena takšnega posega med 50,00€ in 65,00€.

Kronični ali globinski karies


Pri tej obliki kariesa je poleg občutljivosti zoba na zunanje dražljaje opazen tudi defekt na zobu v obliki rjave pike z belim obrobom ali poglobljena poškodba v obliki vdolbine.V tej vdolbini se zadržujejo ostanki hrane, ki jih pri ščetkanju težko odstranimo. Na tem mestu se tudi zobna nitka pogosto trga, saj so skleninski robovi zaradi nepravilne oblike ostri. Zelo pogosto se pojavlja bolečina ob stiku s hladno ali sladko hrano in lahko traja nekaj minut. Delno in pred posegom zobozdravnika pomaga izpiranje z mlačno vodo.

Globinski karies

Ob večjem obsegu s kariesom zajete zobovine, se lahko pojavi pulpitis (vnetje zobnega živca). Sanacija poteka s previdnim odstranjevanjem poškodovane zobovine (dentina). Pomembno je, da ne predremo pulpne komore (območja, kjer se nahaja zobni živec).

Pri odstranitvi kariesa ravnamo po preparacijskih načelih tako, da glede na velikost poškodbe zagotovimo stabilno polnitev z zalivko. V primeru večjega obsega poškodbe (ko sta zajeti 2/3 ali več zobne krone) svetujemo izdelavo t. i. inlay-a ali celotne nove zobne krone.

V določenih primerih je potrebno zaščititi zobno pulpo (zobni živec) s pripravki kalcijevega hidroksida. V tem primeru izdelamo začasno zalivko (karboksilni cement ali steklo ionomerni cement z flouridi). Po umiritvi bolečinskih simptomov preverjamo vitalnost pulpe (delovanje živca) in ob ustreznem stanju začasno zalivko zamenjamo z izbranim načinom polnitve(kompozitna zalivka, inley, krona).

Cena sanacije kroničnega kariesa varira od 50-80€ za kompozitne polnitve, inlay 250€, keramična krona 300-400€.

Sekundarni karies


Sekundarni karies je zelo pogost pojav pri starih amalgamskih zalivkah. Amalgamske zalivke potrebujejo za svojo nemoteno in ustrezno funkcijo pemanentno strokovno nego. Ta je sestavljena iz pregleda obrobne zapore med zobno sklenino in zalivko ter njihovega poliranja. Neprimerno vzdrževana amalgamska zalivka po štirih letih izgubi tesen stik z zobom in omogoča ponovno razvijanje kariesa. Kljub temu, da je zalivka stabilna, se v špranji med njo in sklenino se nabirajo bakterije, katerih posledica je degradacija/razkroj zobovine in napredovanje bolezni proti zobni pulpi (živcu). Posledica dolgotrajnega odlašanja sanacije je razvoj sekundarnega kariesa z vsemi bolečinskimi simptomi in ogroženost vitalitete zoba kot pri kroničnem kariesu.

Zdravljenje sekundarnega kariesa

Za sanacijo sekundarnega kariesa je (poleg pravočasne diagnoze) potrebno odstraniti staro zalivko, karies očistiti do zdrave zobovine, pripraviti vdolbino za polnitev z zalivko ali za inlay. Oceniti je potrebno vitaliteto oz. prizadetost zobne pulpe (živca).

Cena sanacije je podobna kot pri kroničnem kariesu.

Akutni spontani zobobol

Ker je zobna pulpa ujeta v pulpni komori sezidani iz trde snovi (zobovina),zatečena zobna pulpa pritiska na stene znotraj pulpne komore in ovira krvni pretok ter tako nekrotizira (odmre).V času odmiranja propadajo tudi živčna vlakna, ki povzročajo občutek tope in dolgotrajne bolečine.Zob je lahko boleč tudi na dotik ker se v prostoru med zobno korenino in čeljustno kostjo (koreninski ligament) nabira tekočina in ustvarja pritisk na kost.

Akutni zobobol

Sanacija poteka z odstranitvijo zobne pulpe,polnitvijo koreninskih kanalov (endodontsko zdravljenje),ter polnitvijo primarnega defekta zobne krone (konzervativno zdravljenje).Cena endodontskega (koreninskega) zdravljenja je odvisna od števila koreninskih kanalov(1,2,3),in klinične slike oz.števila menjave koreninskih vložkov v povprečju 100-250€.

Konzervativno zdravljenje po končanem endodontskem tretmanu 50-80€.

Kronične zobne bolečine


Kronicna bolečina v zobehZa kronični zobobol je značilno, da se pojavlja po prestanem akutnem spontanem zobobolu. Pogosto ga spremlja tudi oteklina nad bolečim zobom v obliki abscesa (otekline spodnje čeljusti ali lične kosti).

Povzročitelj teh bolečin je kronično vnetje zobnega živca (pulpe), ki ga povzroči vdor bakterij iz ustne votline. Ta se pojavi kot posledica nesaniranih globokih kariesov in akutnega vnetja zobnega živca (pulpitisa).

Tovrstne bolečine so t.i. »tempirane bombe« v ustih, saj lahko pojavijo v posameznih obdobjih (ko je oslabljen naš imunski sistem), z njimi povezano pa je tudi obsežneje propadanje trde zobne snovi, lahko tudi do popolne izgube zobne krone.

 

V mirnem  kroničnem stadiju so tovrstne težave vidne na RTG posnetku v obliki granuloma.

Bolečina v zobeh

Zdravljenje poteka po pomiritvi akutnega (bolečinskega) stanja kroničnega vnetja.V primeru pojava otekline se najprej opravi zdravljenje z antibiotikom ter v primeru velike otekline omilitev le-te in odstranitev ognojka. Po pomiritvi primarnih simptomov se zob rešuje z endodontskim (koreninskim) zdravljenjem.To poteka podobno kot pri zdravljenju vnetja zobnega živca (pulpitisa) pri spontanem zobobolu, vendar zahteva zdravljenje več obiskov in RTG kontrolo. Po končanem endodontskem (koreninskem) zdravljenju je potrebno kontrolirati stanje obzobne kosti s primerjavo RTG posnetkov, narejenih v razmiku enega leta. V primeru da v tem času ni videti realnega izboljšanja, predlagamo oralno kirurški poseg – apikotomijo (odstranitev) prizadetega območja obzobne kosti.

Cena endodontskega (koreninskega) zdravljenja je med 100 in 250 €, odvisno od zahtevnosti zdravljenja. Cena operativnega posega apikotomije je 250€. Po pomiritvi simptomov sledi še konzervativna terapija polnitve koreninskega defekta v vrednosti od 50 do 90€, odvisno od velikosti.

 

 

Call Now Button