Odpiralni čas: Pon,Sre,Pet: 7.30–14.30, Tor,Čet: 12.30-19.30

  • Slovenščina
  • Angleščina
  • Nemščina


  Kontakt : +386 (0)2 620 7 300, +386 (0)31 612 639

Zobni vsadki – implantati

Lepi zobje odražajo povečano samozavest.

Življenje na zobeh pušča sledi. Kljub temu, brezskrben nasmeh še vedno predstavlja sanje številnih pacientov z običajnimi rekonstrukcijami zob. Več kot dve desetletji že obstaja druga možnost: vsadek – umetna zobna korenina.

Zahvaljujoč čvrsti umestitvi v čeljust, ta rešitev omogoča rekonstrukcijo, ki je skoraj enakovredna vašim naravnim zobem. Na tak način ohranjate svoj individualen izgled in vzdržujete kakovost življenja pri prehranjevanju, smejanju in govorjenju.

Procesa staranja in nesrečnih situacij, ki povzročijo izgubo zoba, ni možno preprečiti, vendar lahko skupaj z zobozdravnikom najdete popolno, individualno prilagojeno in zanesljivo rešitev z vsadki, ki vas bodo spremljali skozi različna življenjska obdobja in s svojo funkcijo izboljšali kvaliteto vašega življenja.

Prikaz kliničnih primerov dobre prakse

O vsadkih

Umetna zobna korenina in njene prednosti

Izguba zoba se lahko zgodi v vseh življenjskih obdobjih. Ne glede na to ali potrebujete zdravljenje kot mladostnik zaradi travmatske izgube zoba ali pozneje zaradi delnega izpadanja ali izgube zob, vam vsadki omogočajo sodobno in preizkušeno nadomestilo za klasične zobne nadomestke. Zobni vsadki se na splošno lahko uporabljajo pri vseh starostnih skupinah ljudi, po zaključeni kostni rasti.

Vsadek je umetna zobna korenina. Čvrsto je umeščena v strukturno maso kosti in tako omogoča enako jakost ugriza in žvečenja kot jo imajo naravni zobje. Sosednjih zob ni potrebno uporabiti za osnovo ali oporo in tako se možnost izgube zdravega zoba bistveno zmanjša. Z umetno zobno korenino se izognemo atrofiji kosti, ki je značilna za običajne metode nadomeščanja zob. Zato je, še posebej v primerih brezzobih prostorov v ustni votlini, mogoče umestiti dolgoročne rekonstrukcije zob.

Glede na osnovno funkcijo grizenja, zobni vsadek omogoča boljšo estetsko in funkcijsko vrednost ter tako tudi večjo kakovost življenja v vsakem trenutku. Zagotavlja občutek zdravih in čvrstih zob, pa čeprav so to »tretji zobje«.Glede na pridobljeno življenjsko kvaliteto, so zobni vsadki cenejši kot pogosto mislimo.

O strukturi vsadka

Kakšen je vsadek in iz česa je sestavljen?

 

Struktura vsadka:

  1. Telo vsadka (primarni vsadek). Čvrsto je umeščeno v čeljustno kost in tako zapolni prostor naravne zobne korenine.
  1. Steber vsadka (abutmant). Predstavlja povezavo med telesom vsadka in protetično rekonstrukcijo (nadkonstrukcijo).
  1. Protetična rekonstrukcija.

Materiali:

Telo (korenina) in steber vsadka sta običajno narejena iz titana. Ta material je še posebej bio-kompatibilen, zmanjšuje tveganje alergij in zagotavlja hitro in čvrsto umestitev v kost.

Lahko se odločite tudi za cirkonijeve stebričke, s katerimi dosežemo povečano estetsko vrednost. Barvno zadovoljujejo najvišje estetske kriterije, saj ne vsebujejo kovin.

O možnostih uporabe vsadka

Rekonstrukcija enega samega zoba

V tem primeru se, po izgubi posamičnega zoba v sprednjem ali zadnjem delu čeljusti, z vsaditvijo enega zobnega vsadka in namestitvijo rekonstrukcije na njegov vrhnji del, ponovno vzpostavi običajen način govora, varno žvečenje in povrne prvotni izgled.

Zdravljenje delno brezzobe čeljusti

Vsaditev zobnih vsadkov predstavlja edino rešitev za trajno rekonstrukcijo tudi v primeru večjih vrzeli ali nekaj manjkajočih kočnikov na koncu loka. Odvisno od velikosti vrzeli, obremenitev na tem mestu čeljusti in vaših   anatomskih predispozicij je možno z umestitvijo enega ali več zobnih vsadkov optimalno podpreti stabilno protetično konstrukcijo.

Zdravljenje brezzobe čeljusti

Odvisno od načrtovanega števila zobnih vsadkov vam lahko vaš zobozdravnik ponudi različne razpoložljive možnosti: snemne ali trajne protetične rešitve, ki so podprte z vsadki. V obeh primerih je potrebna zadostna količina kostne mase v katero se namesti več vsadkov. Pri trajni rekonstrukciji so posamezni zobje ali mostički pričvrščeni na vsadek.

Snemna (odstranljiva), vendar z vsadki podprta oblika rekonstrukcije zobovja (možno jo je kasneje integrirati v obstoječo zobno protezo) omogoča večjo intenzivnost žvečenja kot običajne zobne proteze in s tem večjo stabilnost, zanesljivost in boljšo kakovost življenja.

V vseh naštetih primerih plošča na mehkem nebu v ustni votlini ni potrebna in tako vaša občutja okusa in temperature ostanejo nespremenjena.

O poteku zdravljenja z vsadki

Potek zdravljenja

Za poseg vsaditve zobnih implantatov je zelo pomembna temeljita priprava.

Na podlagi analize posnetka čeljusti in zobovja pripravimo individualni načrt planiranega posega.

Poseg vsaditve zobnih implantatov se izvede v ordinaciji našega centra, ob uporabi lokalne anestezije. Po vsaditvi sledi čas integracije telesa zobnega vsadka v kost (osteointegracija), kar traja v povprečju od 3 do 4 mesece. Po fazi osteointegracije sledi izdelava končnega zobnega nadomestka ali konstrukcije – en sam zob, mostiček ali celotno zobovje namestimo in čvrsto pritrdimo na stebre vsadka po zaključeni fazi celjenja.

V nekaterih primerih je možno izdelati začasni zobni nadomestek takoj po vsaditvi zobnega vsadka. Za vas in vašega zobozdravnika zobni vsadki predstavljajo možnost izbire pri protetičnem reševanju problemov povezanih z izgubo zobovja. Omogočajo vam, da se lahko brez zadržkov in v vseh situacijah zanesete na svoje zobe, saj se brez težav prehranjujete, govorite in se smejite vsak dan.

Oglejte si posnetek vsaditve zobnega vsadka:

O vzdrževanju vsadkov

Skrb za vaše »nove zobe«

Enako kot pri naravnih zobeh bodo redni kontrolni obiski pri zobozdravniku in temeljita ustna higiena zagotovili dolgoročno funkcionalnost vaših zobnih vsadkov. Zelo pomembna je vsakodnevna nega, ki lahko bistveno prispeva k dolgi življenjski dobi vaših zob. Na rednih kontrolnih obiskih preverjamo stanje zobne kosti in vsadka, dlesni in protetičnega zobnega nadomestka ter vzdrževanje ustne higiene kot predpogoj za trajnost izvedenega posega.

Call Now Button