Odpiralni čas: Pon,Sre,Pet: 7.30–14.30, Tor,Čet: 12.30-19.30

  • Slovenščina
  • Angleščina
  • Nemščina


  Kontakt : +386 (0)2 620 7 300, +386 (0)31 612 639

Zobna protetika

Zobna protetika v zobozdravstvu pomeni nadomeščanje manjkajočih zob ali dograditev izgubljenega zobnega tkiva pri posameznem zobu. Če okvarjene zobne krone ni mogoče zadovoljivo obnoviti s plombiranjem, zobozdravnik lahko dogradi zob s keramičnim inlayjem, onlayjem, overlayjem ali prevleko. V primerih, ko gre za manjkajoče zobe, lahko pacient izbira med fiksnimi protetičnimi nadomestki, kot so mostički, ali snemnimi nadomestki, na primer različnimi vrstami protez. Sodobna metoda je tudi implantiranje, pri kateri se zobni vsadki (implantati) uporabljajo za nadomestitev manjkajočih zob ali stabilizacijo proteze. Ko se posameznik odloči za poseg, je eden od prvih korakov ta, da se njegova ustna votlina primerno pripravi, na primer pozdravi vnetja in/ali izpuli nekatere zobe. Ker se stanje ustne votline, ki ga je treba sanirati, med posamezniki razlikuje, je za pravo ponudbo treba opraviti pregled in pogovor s terapevtom, ki vas seznani s primernimi možnostmi.

Prikaz kliničnih primerov dobre prakse

Fiksna protetika

Pod fiksno protetiko spadajo zobni nadomestki, ki so v ustni votlini pritrjeni in jih ne snemamo.

Mostiček se izdela, ko v vidnem sektorju manjkajo do štirje zobje ali v eni vrzeli najmanj trije, ki niso na koncu zobne vrste. Zobni mostički so lahko polnoporcelanski , cirkonsko-porcelanski ali kovinsko-porcelanski.

Inlay / Onlay: Inlay je sodobna alternativa namestitvi kompozitne zalivke. Gre za zapolnitev večjega defekta, ki ostane po nameščeni večji amalgamski zalivki ali pri siceršnjem večjem defektu na zobu. Zobozdravnik pripravi ležišče inlaya, pripravi odtis stanja, ki ga nato pošlje tehniku, ta pa na zelo podoben način kot prevleko, izdela inlay in ga vrne zobozdravniku. Zobozdravnik inlay cementira na pripravljeno mesto. Ta metoda nudi zelo estetske in res dolgotrajne rešitve za večje defekte na zobeh.

Prikaz kliničnih primerov dobre prakse
Kovinsko porcelanaste prevleke
Prikaz kliničnih primerov dobre prakse
Polno porcelanaste prevleke
Prikaz kliničnih primerov dobre prakse
Wizil proteza in mostiček
Prikaz kliničnih primerov dobre prakse


Snemna protetika

Pod snemno protetiko spadajo zobni nadomestki, ki jih lahko snamemo in ponovno namestimo v ustni votlini

Snemna delna proteza se izdela, če manjkajo zobje v več vrzelih ali več zob na koncu zobne vrste. Snemne proteze izdelujemo s kovinskim ogrodjem in fiksiramo s pomočjo pritisnikov ( “drukerjev” ) k mostičku. S tem se izognemo žičnim sponkam in pridobimo na estetiki in funkcionalnosti.
Sodobno nadomeščanje ali alternativa protezi je vstavitev implantata. O možnostih se posvetujte z zobozdravnikom.

Prikaz kliničnih primerov dobre prakse

Totalna proteza se izdela, če v eni čeljusti manjkajo vsi zobje. Ponavadi je zgornja proteza dobro fiksirana na nebu zaradi vakuma, ki nastaja. S fiksiranjem spodnje proteze pa imajo uporabniki ponavadi težave, zaradi močnih mišic jezika in ustnic. V našem centru svetujemo fiksiranje spodnje proteze na implantate.

 


Call Now Button